MAŞUKİYE
Maşukiye Hakkında Bazı Bilgiler
Maşukiye Kocaeli’nin doğusu, Samanlı dağlarının zirvesi olan, Kartepe etekleri ile, Sapanca gölünün güney batı kıyısı arasında; doğası, yeşili, pınarları, vadisi, şelaleleri, dereleri, meyve bahçeleri ile ünlü şirin bir tatil beldesidir.
Maşukiye halkının buraya gelen aşık olur dediği ve ismini maşuk tan (aşık) alan , Maşukiye Kocaeline bağlı ,Türkiyenin en şirin beldelerinden biridir. Maşukiye demek doğa demek, yeşillik demek,kısacası huzur demektir.
Burası karadenizin tüm yeşilliğini içinde barındıran ve de Türkiyenin en geniş ağaç ve bitki çeşitlerine ev sahipliği yapan ender beldelerden biridir.
Maşukiye dört mevsim gezilecek, görülecek, gezerken memnun kalınacak bir beldedir.
1860′larda Rus ihtilalini engellemek için Osmanlı Sarayı ile ilişkiler kurmak amacıyla Maşukiye’ye Çerkez Abaza asıllı bir gurup gelmiştir. Çerkezlerin arasında gelen Murat Bey,1862-1863 tarihinde Maşukiye’nin kurucusu olarak bilinmektedir. 93 Harbi sırasında Batum’dan Sapanca üzerinden kendilerine Mahde (Mohti) adı verilen gurubun geldiği izlenmiştir. Bu ilk kuruluş yıllarında Maşukiye 105 hane olarak bilinmektedir. Daha sonra 1950′de Romanya’dan bir gurup muhadil mahacirin geldiği ancak büyük bölümünün Maşukiye’de kalmayıp Bursa ve çevre illere gittikleri bilinmektedir.